Restauracja Kraków

Rodzaje sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem wypatrywali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak jedynie jest to możliwe, zwłaszcza, że towarzyszyła im niezmiernie często wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na inteligentny pomysł, a jak wiadomo niezwykle w wielu przypadkach takie pomysły rodzą się przypadkiem. Metodą konserwacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje oraz jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę właśnie metodę nazwano nare-sushi i niezmiernie ekspresowo wieść o niej rozniosła się adekwatnie po całym kraju oraz wszystkich krajach azjatyckich. To bezsprzecznie spowodowało coraz większe zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, żeby były one najzwyczajniej w świecie odpowiednie, a nie tylko świeże. Z od czasu do czasu nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.

ZEN sushi

W pierwszej chwili jednakże słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, bo jako sushi definiowano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką oraz wydaje się odrobinę humorystyczne. Sushi jako danie musiało ewoluować wybitnie długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dzisiaj, inaczej nie metodą konserwacji mięsa, inaczej ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym czasie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a więc danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz oczywiście z ryżu.

Dodaj komentarz